Bok

I tre års tid jobbade jag och min fotografkollega Erik Abel med en reportagebok. Den handlar om fröer och för mig väcktes intresset redan som barn. Både mamma och mormor odlade och under många år blev jag lika förvånad varje gång de små pytteprickarna resulterade i meterhöga tomatplantor. Sedan dess har jag tänkt mycket på det där. Varje frö är som en avancerad liten hårddisk och få saker är så viktiga för mänsklighetens överlevnad som just fröerna. De förtjänade en hyllningsbok – och här är den!

 

Frö: På jakt efter framtidens mat

TEXT: ANNA LILJEMALM    FOTO: ERIK ABEL

Fröet är matens bortglömda huvudrollsinnehavare. Det är fröerna som ser till att sushiriset mognar på andra sidan jorden, som säkrar vetet i pastan och som ordnar morgonkaffet. Nästan allt vi äter börjar med ett frö. Utan fröerna skulle tallrikarna gapa tomma. Så varför behandlas de så styvmoderligt?

Att mätta jordens befolkning har sällan eller aldrig varit så svårt. Extrem torka, skyfall och stigande havsvatten är bara några av utmaningarna. Mängden odlingsbar mark minskar i takt med klimatförändringarna och hoppet att föda världens befolkning står till mångfalden hos världens fröer. Det finns bara ett problem. Sedan början av 1900-talet har människan utrotat en stor del av världens grödor.

I den här boken går journalisten Anna Liljemalm och fotografen Erik Abel på jakt efter framtidens mat. De letar vildris i Nepals djungler, träffar fröförädlare i Kenya och kliver in i frövalvet på Svalbard. I Flen och Vebomark besöker de också två familjer som aldrig har träffats, men som skickar brev med fröer till varandra. Det här är berättelsen om global matsäkerhet. Det är också en kärlekshistoria. En hyllning till de små rackarna som i alla år mättat världens befolkning.

Boken Frö är utgiven hos bokförlaget Natur & Kultur.

KÖP BOKEN FRÖ >


Nomineringar och utmärkelser

Boken utsågs till Årets svenska måltidslitteratur 2020 i kategorin Mat, klimat och miljö med motiveringen:
”Nästan allt vi äter börjar med ett frö, skriver författarinnan och tar oss med på en fascinerande resa från Asiens djungler till Svalbards frövalv, där ett globalt fröarkiv har upprättats djupt inne i frostig säkerhet. Tomaternas mångfald, framtidens supermajs och lökväxternas märkliga liv beskrivs initierat, till vackra bilder från hela världen.”

Boken nominerades till Årets trädgårdsbok 2020 med motiveringen:
”En bok om vår självförsörjningsgrad och framtidens mat med utgångspunkt i fröet, både som frö och grodden till framtida odlingar. Det handlar om växtförädling, engagerat och med ordentlig research och gedigen källförteckning. Här tas vi med på en resa världen över: från bevarandet av utsäde av äldre sorter hos fröbytarföreningen Sesam, till exempel på hur avancerad växtförädlingsteknik av grödor som ris, vete och majs mättar jordens befolkning. Det är inte enbart en trädgårdsbok utan även en snygg reportagebok, relevant med utmärkt kvalitet på bilder och layout – det känns som att hålla en stor fröpåse i handen, full av förväntningar.”


Media i urval

Radiointervju med Anna Liljemalm i Sveriges Radios program Meny i P1:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1603635

Tv-intervju med Anna Liljemalm i TV4:s Nyhetsmorgon:
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/lär-dig-allt-om-fröer-så-odlar-du-själv-hemma-12533500

Tv-intervju med Anna Liljemalm i SVT:s Go’kväll (intervjun börjar efter 4:45 i programmet):
https://www.svtplay.se/video/25605928/gokvall/go-kvall-12-mars-18-45